Turkse Heritage

Aynur Abbott is geboren en getogen in Nederland maar werd door haar ouders regelmatig meegenomen naar hun land van herkomst, Turkije. Daar kreeg ze de emotionele waarde en betekenis van goud, die in de Turkse cultuur een bijzondere rol speelt, met de paplepel ingegoten. Bij de geboorte van een kind geven Turkse mensen een gouden muntje, dat op de baby gespeld wordt en later bewaard wordt voor een moment in het leven waarop het nodig zou kunnen zijn het om te wisselen voor geld. Dat idee, dat goud een eeuwigheidswaarde heeft, speelt ook een rol bij een huwelijk. De bruid wordt dan overladen met gouden geschenken. Niet zozeer om deze sieraden echt te gaan dragen maar om iets achter de hand te hebben, mocht het ooit nodig zijn het goud om te ruilen. “Ik vind die traditie van goud geven op zulke hoogtepunten in het leven heel dierbaar,” aldus Aynur. “Het heeft een emotionele waarde maar ook een letterlijke waarde; goud is een investering. Het behoudt zijn waarde, voor jou of voor de generatie na jou. Veel Turkse mensen kopen iedere maand een gouden muntje, als belegging. Als knipoog naar die traditie zie je het muntje regelmatig terugkomen in mijn collecties.” 

Persoonlijk

Alle juwelen zijn door Aynur Abbott zelf ontworpen. Achter haar schetsen zitten vaak zeer persoonlijke verhalen, zoals de Has ketting, die vernoemd is naar haar vader Hassan, met wie Aynur een hechte band had en van wie ze de liefde voor gouden sieraden van jongs af aan meekreeg. Aynur: “Nadat mijn vader was overleden, heb ik zijn trouwring in een speciaal ontwerp tot hanger gemaakt, zodat ik hem dicht bij mijn hart kon dragen. Ik kreeg daar zo veel mooie reacties op dat ik op basis van dit ontwerp de ketting Has heb gemaakt. Daarmee heb ik deze hanger naar mijn vader vernoemd maar het mooie is, Has betekent ook ‘puur’, een term die gebruikt wordt om de kwaliteit van goud aan te duiden. Het is een van de populaire stukken in de vaste collectie geworden.”

 

Atelier

Vakmanschap is een van de kernwaarden van Aynur Abbott Fine Jewelry. Daarom worden de juwelen gemaakt door een Turkse goudsmid die al zijn hele leven in het vak zit een heel veel liefde en toewijding stopt in zijn techniek en afwerking. Aynur: “Onze juwelen komen niet uit een machine maar worden in ons atelier in Istanbul met precisie en trots vervaardigd door de handen van een echte meester. Ik hecht heel veel waarde aan de manier waarop mijn sieraden geproduceerd worden. Het feit dat ze met de hand gemaakt worden geeft het de ziel die ik zoek. Ik ontwerp alles zelf, werk met verantwoorde en duurzame materialen en daarom moet ook de laatste fase, de productie, net zo goed kloppen. Als ik in mijn atelier in Istanbul kom, word ik altijd zo gelukkig van de liefde en de toewijding die de mensen daar in hun ambacht stoppen. Hun vakmanschap geeft onze juwelen echt een meerwaarde.”